سخنگوی وزارت خارجه کشورمان گفت: توافقی که ایران دنبال آن است توافقی پایدار و قابل اتکاست، توافق موقت یا چیزی شبیه به آن هیچ‌گاه در دستورکار ما نبوده است.

سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری با اصحاب رسانه، پاسخگوی سؤالات خبرنگاران شد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در ابتدا درخصوص مذاکرات وین گفت: پیشرفت‌ گفت‌وگوها در مسیر درست است، در هر چهار حوزه پیشرفت‌های خوبی داشتیم در برخی اسناد پرانتزها و اختلاف‌ها کمتر شده است. بسیاری از ایده‌های ایران تبدیل به کلمات شدند از جمله در حوزه تضامین، مهم این است همه اطراف مذاکرات این را در وین پذیرفتند که نباید آنچه در سال‌های گذشته با خروج آمریکا از برجام رخ داد تکرار شود. ایده‌های کاملاً اجرایی و عملیاتی را در وین با واقع‌نگری ارائه کردیم و معتقدیم این ایده‌ها امکان گفت‌وگو درباره تضامین را فراهم کرده است.

ایران در وین است برای یک توافق که دو ویژگی عمده داشته باشد؛ پایدار و قابل اتکا، برای همین، مسیر اخذ تضامین مهم است.

مذاکرات نزدیک به یک ماه از دور هشتم گذشته و چند تنفس داشته است، مادامی که موضوعات به نقطه‌ای نرسیده باشد که همه هیئت‌ها نیاز به بازگشت به پایتخت‌ها نداشته باشند، این دور ادامه پیدا می‌کند، گفتگوها آهسته و‌ پیوسته پیشرفت می‌کند.

وی درباره اظهارات نماینده ویژه آمریکا در امور ایران که گفته بود «بعید است ایالات متحده برای نجات توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ با ایران به یک توافق جدید دست یابد مگر آنکه تهران ۴ شهروند آمریکایی را که به گروگان گرفته است، آزاد کند» گفت: باید بگویم که ایران هیچ پیش‌شرطی را از روز اول نپذیرفته است و طرح این موضوعات را اگر برای مصارف داخلی باشد، از کنار آن عبور می‌کند، مذاکرات به‌اندازه کافی پیچیده است، نباید آن را پیچیده‌تر کرد.

توافقی که ایران دنبال آن است توافقی پایدار و قابل اتکاست، آنچه برای ما اصالت دارد کیفیت چیزی است که توافق می‌شود، توافق موقت یا چیزی شبیه به آن هیچ‌گاه در دستورکار ما نبوده است.

سخنگو درباره احتمال مذاکره مستقیم ایران و آمریکا گفت: تا زمانی که رفتار آمریکا در ادامه فشار حداکثری و ادامه سیاست‌های قبلی باشد، مذاکرات در شرایط فعلی ادامه خواهد یافت.

بدهی کره‌جنوبی به ایران

خطیب‌زاده در خصوص بدهی کره‌جنوبی به ایران گفت: ‌متأسفانه بدهی قطعی کره‌جنوبی به ایران همچنان پرداخت‌نشده باقی مانده است و آنچه بین دو کشور گفت‌وگو می‌شود با سرعت بسیار لاک‌پشتی در حرکت است که نه مورد قبول ماست و نه فراموش می‌شود.

اینها پول مردم ایران و منابع قطعی مردم ایران است که نزد دولت کره به‌امانت است و متأسفانه ما رعایت این امانت را ندیدیم و آنچه الآن اتفاق افتاده است این است که بخش بسیار اندکی از پول خودمان در کره  از طریق امنی به حساب سازمان ملل منتقل شده است.
منتظر شرایطی هستیم که امکان دسترسی کامل به منابعمان ایجاد شود.

آنچه در یمن اتفاق می‌افتد یک تراژدی انسانی است

سخنگو همچنین با اشاره به تحولات منطقه و یمن گفت: آنچه در یمن اتفاق می‌افتد، یک تراژدی انسانی است که با سبعیت آغازکنندگان و ادامه‌دهندگان جنگ و این محاصره غیرانسانی درحال وقوع است.

ایران همواره کنار مردم یمن است برای این‌که صدای این مردم مظلوم تحت‌فشار به گوش جهانیان برسد و تلاش کردیم از طریق سازوکارهای سیاسی بتوانیم به فرآیند گفت‌وگوهای یمنی ـ یمنی کمک کنیم.

متأسفانه آنهایی که منافع زیادی در فروش سلاح دارند، برخی کشورهای اروپایی نظیر انگلیس، آلمان، فرانسه و آمریکا به‌طور مشخص دخالت می‌کنند و این زنجیره بمباران‌هایی که امروز شاهدش هستیم به‌خاطر چک سفیدامضایی است که به ائتلاف خودخوانده متجاوز  برای کشتار مردم یمن داده شده است و این ننگ تاریخی است برای کسانی که این کار را انجام می‌دهند.
البته مردم مقاوم یمن نشان داده‌اند که این مسائل را از طریق مقاومت حل می‌کنند.
هرچه زودتر همه طرف‌ها پایبندی خودشان را به حل سیاسی نشان دهند، قطعاً این بحران در شرایط بهتری قابل حل شدن است.

زمان دور پنجم گفتگوها با عربستان مشخص نیست

وی در ادامه گفت: روابط ایران و عربستان روابط محتومی در منطقه است، برای منافع دو کشور و منطقه باید از اختلافات عبور کنیم، زمان دور پنجم گفتگوها با عربستان مشخص نیست.

دیپلمات‌های ایران برای شرکت در نشست آتی سازمان همکاری اسلامی برای اولین بار پس از چند سال در عربستان به‌سر می‌برند.

تمرکز امروز ما بازگشایی نمایندگی ایران در این سازمان است و در مسیری که در چهار دور گذشته طی کردیم به نکته‌ای برسیم که وارد فاز جدید تنظیم روابط هم بشویم.

جاری‌شدن آب سد کمال‌خان

سخنگو درخصوص جاری‌شدن آب سد کمال‌خان نیز گفت: آنچه بین ایران و مقامات افغانستان در سال‌های مختلف بحث شده یک قرارداد الزام‌آور حقوقی است که در سال ۱۳۵۱ درخصوص حق‌آبه ایران از هیرمند بین دو کشور اجرا شده و لازم الاجرا و حقوقی است. اصول حقوق بین‌الملل تأکید می‌کند که هرکس در افغانستان حاکم است این حق‌آبه را برای ایران و طبیعت منطقه قائل شود. بسیاری از رودهای مرزی از خاک ایران می‌آمدند و به افغانستان می‌رفتند و امروز با این انحراف در آب نه موضوع حق‌آبه بلکه موضوع محیط زیست منطقه تحت تأثیر قرار گرفته است.

در سال آبی گذشته کمتر از ۵ درصد از کل حق‌آبه ایران تأمین شد.

آنچه به‌عنوان بازشدن سدهای آبی است باید جزئیات فنی‌اش از وزارت نیرو پرسیده شود.

به‌عنوان موضع وزارت خارجه عرض می‌کنم این قرارداد ۱۳۵۱ تنها قراردادی است که با جدیت به‌عنوان وظیفه حقوقی طرف افغانستانی پیگیری می‌کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *