موکب مردمیِ حضرت علی بن موسی الرضا(ع) واقع در روستای زاغه هر ساله در ایام اربعین، زائران حسینی را در زمینه تامین وعده های غذا و محل اسکان و سایر امکانات رفاهی خدمت‌رسانی می‌کند.

در انجام حرکت باشکوه و حماسه عظیم شیعیان در پیاده روی اربعین، استان همدان نقش شاهراه ورودی غرب کشور برای تردد و رفت و برگشت زائران حسینی را ایفا می‌کند.

امسال نیز همچون سال‌های گذشته مردم غیور و مومن استان همدان با برپایی ایستگاه های صلواتی و موکب‌های حسینی متعددی در نقاط مختلف این استان، که هر کدام از این موکب‌ها به همت مردم همان منطقه و اهالی روستای همجوار آن مسیر برپا شده است، به پیشواز و استقبال زائران حضرت اباعبدالله الحسین(ع) رفتند و با انجام خدمتگزاری به ایشان، بار دیگر عشق و ارادت خود را به آن حضرت نشان دادند.

موکب حضرت علی بن موسی الرضا(ع) که در ورودی روستای زاغه شهرستان بهار در استان همدان، در کیلومتر ۱۸ جاده همدان – کرمانشاه و در نزدیکی شهرستان بهار در استان همدان واقع شده است، با همت مردم این روستا به هدف خدمتگزاری به زائران حضرت سیدالشهداء(ع) در ایام اربعین، برپا شده است. این موکب هر ساله ارائه خدمات مختلفی را برای راحتی سفر زائران محترم حسینی انجام می‌دهد، که به جهت بیان چگونگی این خدمات با “عباس فرخی” مدیر اجرایی این موکبِ مردمی به گفت‌وگو پرداختیم.

وی درمورد سابقه خدمت‌رسانیِ این موکب اظهار داشت: موکب حضرت علی بن موسی الرضا(ع) واقع در روستای زاغه از سال ۱۳۹۴ در ایام اربعین توسط فعالان این روستا ایجاد شد و از این تاریخ فعالیت خود را در زمینه خدمتگزاری به زائران حسینی آغاز کرد. این موکب در طول تمام سال‌های ۱۳۹۴ تا ۱۴۰۱، به غیر از سال‌های کرونا، همچنان فعالیت خود را ادامه داده و هر ساله تقریبا به مدت هشت روز از ایام نزدیک به روز اربعین به زائران امام حسین(ع) در مسیر رفت به کربلا و نجف خدمات ارائه می‌دهد.

فرخی با اشاره به گسترده‌تر شدنِ میزان فعالیت‌های این موکب در هر سال نسبت به سال گذشته؛ اضافه کرد: در سال‌هایی که کشور درگیر بیماری کرونا بود و حرکت پیاده روی اربعین به دلیل بسته بودن مرزها و محدودیت‌های کرونایی صورت نمی‌گرفت، خادمان موکب حضرت علی‌بن‌موسی الرضا(ع) در زمینه ارائه خدمات بهداشتی به مردم همچون ضدعفونی کردن معابر، برپایی پست‌های ایست و بازرسی در جاده، و نیز توزیع ماسک و اقلام بهداشتی، انجام وظیفه می‌کردند و در بین مردم حضور فعالانه داشتند.

مدیراجرایی موکب مردمیِ حضرت علی‌بن‌موسی الرضا(ع) روستای زاغه در توضیح چگونگی ارائه خدمات در ایام اربعین در این ‌موکب،  اظهار داشت: این موکب از تاریخ افتتاحش تا آخرین روز برپایی آن، بسته کاملی از انواع خدمات رایگان را به جهت رفاه و آسودگی زائران حسینی در ایام اربعین ارائه می‌دهد. به این صورت که به مدت تقریباً هشت روز فعالیت موکب  در سه وعده غذایی  صبحانه، ناهار، و شام  در هر یک روز به طور میانگین تعداد ۶ هزار   پُرس غذا را در بین زوار حضرت اباعبدالله(ع) توزیع می‌کند که در همه روزهای برپایی این موکبِ مردمی در ایام اربعین امسال، در مجموع به تعداد ۵۰ هزار بسته غذای گرم  تقدیم زائران محترم شد.

وی تصریح کرد: موکب حضرت علی بن موسی الرضا(ع) در مسیر رفت، به ارائه سایر خدمات برای زائران حسینی از جمله تامین اقامتگاه و محل اسکان، پذیرایی شبانه‌روزی در قالب کیک و چای و سیب زمینی، احداث و ارائه سرویس‌های بهداشتی برای رفاه حال زائران محترم به تعداد چهار دوش حمام و هشت واحد دستشویی و وضوخانه، برگزاری مراسم نماز جماعت برای زائران در وعده‌های ظهر و مغرب، و انجام تعمیرات جزئی خودروهای زائران در ایستگاه تعمیر خودروی صلواتیِ مستقر در این موکب  می‌پردازد.

فرخی درباره چگونگی ارائه اقامتگاه و محل استراحت برای زائران، گفت:  اقامت و اسکانِ موقت زائران محترم در همان محل برپایی موکب حضرت علی‌بن موسی الرضا(ع)، به همت خیرین و اهالی روستای زاغه در سه سالن جداگانه به متراژ ۶۰۰ مترمربع که از سال‌های گذشته احداث و تدارک دیده شده است، انجام می‌شود.

وی با اشاره به حضور و فعالیت پرشور خادمان حسینی در هر سنی از جمله جوانان، نوجوانان، میانسال‌ها، و حتی کودکان در این موکب، تاکید کرد: خادمان فعال در موکب ما در سال اولِ ایجاد این ایستگاه صلواتی یعنی در سال ۱۳۹۴ فقط سه نفر بودند، اما هم اکنون در ایام اربعین ۱۴۰۱ خدا را شاکریم که قریب به 100 نفر خادم در موکب حضرت علی بن موسی الرضا(ع) به انجام خدمتگزاری برای زائران حضرت سیدالشهدا(ع) می‌پردازند.

 مدیر اجرایی موکب حضرت علی‌بن موسی‌الرضا(ع) در روستای زاغه با تاکید بر اینکه این موکب در مسیر رفت، برای تامین هزینه‌های ارائه خدمات هیچگونه کمک مالی از نهادهای دولتی دریافت نمی‌کند و کاملاً مردمی و بدون تکیه بر منابع دولتی اداره می‌شود،  بیان کرد: تمام منابع مالی و هزینه‌های فراهم کردن خدمات در این موکب از طرف اهالی روستای زاغه و صنعت کاران این روستا تامین می‌شود، که با علاقه و اشتیاق در انجام خدمت‌رسانی به زائران اربعینی فعالیت می‌کنند.

فرخی افزود: به عنوان مثال تمام هزینه‌های تهیه غذای زوار در هر سال از فعالیت این موکب توسط مردم روستای زاغه تامین می‌شود، که امسال در طی هشت روز برپایی و خدمت رسانی این موکب برای طبخ و تهیه غذای زائران اربعین به میزان  یک هزار کیلو گوشتِ گرم مصرف شد. همچنین هزینه های احداث سالن های اقامتگاه، ساخت سرویس های بهداشتی، پذیرایی‌های ساعات شبانه روز و  سایر هزینه‌های این موکب را مردم و خیرین و صنعت کارانِ زاغه به صورت خودجوش و داوطلبانه پرداخت کرده‌اند.

وی گفت: اغلب مردم روستای زاغه صنعت کار هستند که عمدتاً در صنعت  تریلی سازی، کیف دوزی و بعضاً در حمل‌و‌نقل جاده‌ای مشغول به کار هستند.  بیشترِ کمک‌های مالی و تامین هزینه‌ها در این موکب توسط این سه گروه در روستای زاغه، انجام می‌شود.

 حضور مجموع ۷۰ هزار زائر حسینی به عنوان مهمان در موکب حضرت علی‌بن‌موسی‌الرضا(ع)  

مدیر اجراییِ این موکب با بیان اینکه امسال در طول مدت برپایی موکب، روزانه نزدیک به ۱۰ هزار زائر اربعینی به موکب حضرت علی‌بن‌موسی‌الرضا(ع) مراجعه کردند و توسط خادمان این موکب پذیرایی و خدمت‌رسانی شدند، تصریح کرد: امسال از تاریخ افتتاح موکب روستای زاغه تا روز پایان فعالیت آن، در مجموع به تعداد ۷۰ هزار زائر گرامیِ حضرت اباعبدالله الحسین(ع) را به عنوان مهمان در موکب  داشتیم که برای دریافت اسکان و استراحتگاه یا دریافت غذا یا سایر خدمات به این موکب مراجعه کردند و خدمات مورد نیازشان به آن‌ها ارائه شد.

فرخی در باره میزان فعالیت و مشارکت بانوانِ روستای زاغه در انجام خدمت‌رسانی به زائران،  عنوان کرد: خانم‌ها و بانوان در روستای زاغه علاوه بر پشتیبانی از همسرانشان در انجام سایر خدمات موکب، غالباً در انجام امور آشپزی و تهیه میان وعده سیب‌زمینی و در تدارک صبحانه برای زائران فعالیت دارند. امسال به طور متوسط روزانه  دو هزار پُرس صبحانه جهت پذیرایی از زائران محترم اربعینی توسط بانوان روستای زاغه در موکب حضرت علی بن موسی الرضا(ع)، آماده و توزیع شد.

وی افزود: البته لازم به ذکر است که تمام امور مربوط به آشپزخانه این موکب و اداره آن توسط آشپزِ فعال و خیّر این روستا حاج الیاس جوادی انجام می‌شد که در تمام مدت این هشت روز برپایی موکب در امسال، بدون هیچ چشمداشتی به طبخ غذا و خدمتگزاری به زائران پرداخت.

مسئول موکب مردمیِ حضرت علی بن موسی الرضا(ع) روستای زاغه با اشاره به حضور پررنگ و فعالانه کودکان و نوجوانان این روستا در انجام خدمات‌رسانی به زوار حسینی در این موکب، اظهار داشت: امسال در طول مدت هشت روز برپایی موکب، در تمام ساعات شبانه روز حضور و فعالیتِ فراوان کودکان و نوجوانان زاغه که با تمام شور و اشتیاق و علاقه شان به انجام خدمات مختلف به زائران می‌پرداختند، به نحوی بود که می‌توان گفت بدون حضور و فعالیت آن‌ها کارهای جاری موکب به درستی پیش نمی‌رفت. این کودکان و نوجوانان در اقداماتی از قبیل پذیرایی از زوار توسط کیک و چای، پاک کردن شیشه‌های خودروهای زائران، واکس زدنِ کفش‌های زوار، توزیع بسته‌های غذا بین زائران محترم، و نیز در انجام بسته‌بندی غذاها در طی ساعات روز و شب، ارائه خدمت می‌کردند.

فرخی در توضیح فعالیت خادمان موکب حضرت علی بن موسی الرضا(ع) در زمینه امور فرهنگی برای زائران؛ بیان کرد: از جمله اقدامات فرهنگیِ خادمان این موکب می‌توان  اقامه نماز جماعت برای زوار حسینی در وعده‌های ظهر و مغرب، برگزاری مراسمات سخنرانی در مورد حادثه عاشورا و تبیین قیام حضرت امام حسین(ع) و حرکت اربعین حسینی، برپایی مراسم قرائت زیارت عاشورا و ادعیه بعد از اقامه هر وعده نماز، اهداء سربندهای یا زهرا(س) به زوار، و توزیع پیکسل‌های منقش به سیمای شهدای مقاومت و مدافع حرم مثل شهید حاج قاسم سلیمانی و شهید حاج حسین همدانی به زائران گرامی، را ذکر کرد.

وی گفت: هر ساله موکب حضرت علی‌بن‌موسی الرضا(ع) روستای زاغه، در ماه صفر از تاریخ ۱۵ روز مانده به روز اربعین برپا می‌شود و خیمه‌های ایستگاه صلواتی آن دایر می‌گردد و فعالیت خدمتگزاری به زائران حسینی را شروع می‌کند و تقریباً ۵ روز مانده به روز اربعین بسته می‌شود. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *