کارخانه صدر فولاد خرمآباد در حالی در دولت تدبیر و امید قربانی خصوصیسازی غلط شد و به جرگه کارخانههای تعطیلشده پیوست که سرمایهگذار به وعدههایش عمل نکرده است و در صورت عدم ورود قاطع دستگاه قضا همچنان در برزخ بلاتکلیفی میماند.
یکی از مشکلاتی که امروز در کشور و بهتبع آن در لرستان با آن مواجه هستیم مشکل تعطیلی کارخانهها و بیکارشدن کارگران است. واحدهای تولیدی و صنعتی زیادی در استان لرستان وجود دارد که بهدلیل ناکارآمدی دولتهای سابق تعطیل شده و این تعطیلی و غیرفعال شدن سبب بیکاری هزاران کارگر شدهاست.
دولت سیزدهم بههنگام روی کار آمدن عزم خود را برای پایش و رونق واحدهای تولیدی و صنعتی جزم کرد، بهطوریکه آیتالله رئیسی رئیسجمهور دولت سیزدهم هفتم شهریورماه ۱۴۰۰ در جلسه هیئت دولت با اشاره به اینکه براساس گزارشهای موجود حدود ۴۰ درصد از ظرفیت بخش تولید و صنعت معطل و بلااستفاده است، گفت: باید کارگروهی با حضور وزارتخانههای مربوطه اعم از صمت و اقتصاد ایجاد شود.
وی بر لزوم شناسایی پایش کارخانجات و کارگاههای تولیدی و شهرکهای صنعتی، ظرفیتهای موجود اما تعطیل یا نیمه تعطیل را تأکید و گفته بود که مشکلات موجود این کارخانهها برای ایجاد اشتغال باید رفع شود.
دولتمردان دولت سیزدهم در استان لرستان نیز از زمان تصدی با توجه به سیاستهای کلی دولت، برنامهریزیای در ارتباط با چارهجویی جهت حل مشکلات واحدهای تولیدی و کارخانههای دارای مشکل این استان را در دستور کار قرار دادهاند و در این مسیر از توان همه دستگاههای اجرایی بهره گرفته شده است.
سرنوشت تلخ کارخانه صدر فولاد
یکی از واحدهای تولیدی که سالهاست در لرستان دچار مشکل شده، کارخانه صدر فولاد است کارخانهای که در زمینی به مساحت ۳۵ هکتار احداث شده بود، سالانه ۶۰۰ هزار تن فولاد تولید میکرد و بنا بود این میزان تولید ۲.۵ برابر شود.
تولید کارخانه صدر فولاد نهتنها محقق نشدهاست، بلکه این واحد تولیدی نیز همانند سایر کارخانههای لرستان تعطیل شد و در این میان حقوق معوقه کارگران نیز سبب شده بود که طی سالهای اخیر برای احقاق حق خود بارها مقابل استانداری این تجمع کنند.
کارخانه «صدر فولاد» خرمآباد پاییز سال ۹۶ بود که به جرگه کارخانههای تعطیلشده لرستان پیوست و ۱۸۰ کارگر با خاموشی چراغ آن از کار بیکار و خانهنشین شدند.
فرهاد زیویار استاندار لرستان، معاون اقتصادی و سایر مسئولان دستگاههای اجرایی جهت راهاندازی کارخانه تعطیل شده صدر فولاد تلاش کردند تا شرایط لازم را برای راهاندازی این کارخانه مهیا کنند.
جلسه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید استان لرستان پنجم دیماه سال ۱۴۰۰ به ریاست استاندار لرستان و با حضور معاون هماهنگی امور اقتصادی و همچنین تعدادی از مدیران عامل بانکها و مدیران اجرایی عضو ستاد برگزار شد.
صدر فولاد یک ظرفیت اشتغالزا برای جوانان لرستان
مشکلات شرکت صدر فولاد لرستان در این جلسه بهصورت خاص مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به تمهیدات قبلی در جلسات گذشته و رفع مشکل برق و گاز این شرکت نیز موضوع انسداد حسابهای بانکی این شرکت با توجه به جلسه شورای تأمین مرتفع شد.
فرهاد زیویار استاندار لرستان در حاشیه جلسه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید این استان در جمع خبرنگاران با بیان اینکه کارخانه صدر فولاد یک ظرفیت اشتغالزا برای جوانان لرستان است، اظهار داشت: شرکت صدر فولاد بدهیهایی به سازمان مالیاتی همچنین به بانکهای ملی، ملت، تجارت، کشاورزی و سپه داشت که با همکاری این بانکها بدهکاری این شرکت در حد اختیارات ستاد تسهیل استمهال شد و قرار است تقسیط بدهی در سال آینده انجام شود و سازمان مالیاتی نیز با حداکثر همکاری در پرداخت بدهی و بخشش جرایم آن موافقت بهعمل آورد.
وی افزود: طبق وعده و قولی که مدیران شرکت دادهاند تا قبل از پایان سال آغاز بهکار و اشتغال واحد تولیدی صدر ازنا از طریق اطلاعرسانی عمومی این شرکت اعلام میشود.
صدر فولاد ابربدهکار بانکی معرفی شد
وعده سرمایهگذار صدر فولاد مبنی بر آغاز بهکار و اشتغال این کارخانه پساز چند ماه تاکنون محقق نشدهاست، به همین منظور جهت پیگیری موضوع به سراغ معاون امور اقتصادی استانداری لرستان رفتیم.
سیروس ابراهیمی در خرمآباد با بیان اینکه کارخانه صدر فولاد به سه بانک تجارت، ملت و کشاورزی بدهکار است، اظهار داشت: این کارخانه طی روزهای اخیر بهعنوان یکی از بدهکاران کلان بانکی از طریق صداوسیما اعلام شد.
وی افزود: شرکت صدر فولاد در گذشته مربوط به شخصی به نام امیدی بود که با توجه به مشکلات قضایی این شرکت به افرادی دیگر تحت عنوان شرکت نیکو بصیر انتقال داده شده است.
معاون اقتصادی استاندار لرستان با بیان اینکه کارخانه صدر فولاد در سال ۹۶ تعطیل شد، عنوان کرد: مشکلات این کارخانه دیماه سال گذشته در جلسه ستاد تسهیل مطرح و بنا شد سرمایهگذار ۷.۵ درصد بدهی بانکهای تجارت و ملت را با تنفس یک ساله طی ۶۰ ماه اقساط معوق پرداخت کند.
سرمایهگذار صدر فولاد به تعهداتش عمل نکرد
وی بیان کرد: مشکل مالیات و بیمه کارخانه صدر فولاد با پیگیریهای انجامشده با تقسیط کردن حل شد، برق موقت این کارخانه نصب و همچنین ۱۵۰ چک برگشتی این کارخانه در شورای تأمین رفع سوءاثر شد.
ابراهیمی گفت: بعید میدانم هیچ دولتی در هیچ دورهای توانسته و بتواند اقداماتی مشابه را برای یک واحد تولیدی تعطیلشده انجام بدهد، ولی سرمایهگذار صدر فولاد تاکنون یه هیچ کدام از تعهداتش عمل نکردهاست.
وی تصریح کرد: سرمایهگذار کارخانه صدر فولاد لیست ۲۰۰ نفر برای بنده آورد که میخواهد آنان را استخدام کند و حتی از او درخواست کردیم که تعداد را کمتر کنید تا بتوانید جوابگوی مطالباتشان باشید، ولی هیچ خبری از راهاندازی و و اشتغال این کارخانه نشد.
معاون اقتصادی استاندار لرستان خاطرنشان کرد: سرمایهگذار صدر فولاد ق پساز پیگیریهای قول داد تا دهه فجر ۱۴۰۰ این کارخانه شروع بهکار میکند که این وعده سرمایهگذار نیز عملی نشد، مجدد پیگیری کردیم که پایان سال گذشته را وعده دادند و دوباره خبری از عملیکردن این وعده نشد.
تعلل در راهاندازی صدر فولاد از حوصله مردم خارج است
وی اظهار داشت: شرکت صدر فولاد هماکنون به پیمانکاران، نگهبانان شرکت و حدود ۶.۵ میلیارد به شرکت طرف قرارداد اورهال کننده بدهکار است.
ابراهیمی افزود: ما بهعنوان دستگاه حاکمیتی جز اینکه بتوانیم موانع را از سر راه تولیدکننده برداریم راهی دیگر نداریم ولی چنانچه به بنبست برسیم میتوانیم شاکی شویم که دستگاه قضا ورود کند و بستانکاران که بانکها هستند واحد تولیدی را تملک و از سرمایهگذار سلب مالکیت شود.
معاون اقتصادی استاندار لرستان عنوان کرد: امیدواریم سرمایهگذار صدر فولاد اقدام مثبتی در راستای راهاندازی این کارخانه انجام بدهد که مجبور نباشیم بهدنبال سلب مالکیت از طریق دستگاه قضا شویم و راهاندازی این کارخانه دچار تعلل در تعلل شود، زیرا از حوصله مردم و ما خارج است.
دولت نمیتواند به سرمایهگذارپول بدهد
وی بیان کرد: افرادی که نسبت به دولت شاکی هستند و معتقدند دولت کاری در راستای راهاندازی صدر فولاد نکردهاست، واضح بگویند که ما باید چکاری میکردیم که کوتاهی کردهایم؟ وقتی سرمایهگذار صدر فولاد برای انشعاب دائم ۲۲ میلیارد تومان پول نیاز دارد ولی اقدام نمیکند دولت که نمیتواند به سرمایهگذار پول بدهد!
ابراهیمی گفت: کارخانه صدر فولاد با امروز و فردا کردن و رفتاری که با حقوق نگهبان شرکت داشته، اقدام به عدم پرداخت بدهی با اورهالکننده کرده که از ۷ میلیارد تومان تنها ۷۰۰ میلیون پرداخت کردهاست، طبق این به این نتیجه رسیدیم که سرمایهگذار صدر فولاد اهلیت نداشته است.
وی تصریح کرد: سرمایهگذار صدر فولاد تاکنون بیش از ۱۰ بار گفته شمش حاضر دارم و و بارها گفتهایم نمیخواهیم ۱۰۰ تریلر شمش بیاورید، تنها ۲ تریلر بیار که بتوانی نورد تولید کنی!
معاون اقتصادی استاندار لرستان خاطرنشان کرد: در نهایت به سرمایهگذارصدر فولاد مهلت داده ایم چنانچه تا پایان اردیبهشت نتواند اقدامی در راستای راهاندازی کارخانه انجام بدهد بهطور یقین به دستگاه قضا معرفی میشود.
بازخوانی وعدههای ۵ ساله مسئولان لرستان برای راهاندازی صدر فولاد
گوشههایی از صحبتهای مسئولان لرستان طی سالهای اخیر را با توجه به اهمیت راهاندازی مجدد کارخانه صدر فولاد که بنا بود در بیکارترین استان با اشتغالزایی سبب امیدواری جوانان این دیار شود را بررسی میکنیم.
سید موسی خادمی استاندار سابق لرستان ۲ آذر ماه سال ۹۶ طی بازدید از پروژههای عمرانی و اقتصادی شهرستان چگنی در بازدید از کارخانه صدر فولاد اظهارداشت: فرصتی دو ماهه بهعنوان تسهیلکننده به کارخانه صدر فولاد دادهایم تا مشکلات خود را حل و فعالیتش را آغاز کند، اگر این زمان بگذرد و کاری نکند روشهای دیگری را پیگیری خواهیم کرد.
خادمی اظهار امیدواری کرد که سرمایهگذارصدر فولاد بتواند طی دو ماه مشکلات کارخانه را مرتفع کند.
اسد عبدالهی معاون اقتصادی استاندار سابق ۱۳ دی ماه سال ۹۹ نیز در نشست خبری با اصحاب رسانه در ارتباط با آخرین وضعیت کارخانه صدر فولاد اظهار داشت: جلسات متعددی را با توجه به تعطیلی این کارخانه برای احیا آن برگزار کردهایم، طبق آخرین نشستی که در ستاد تسهیل ملی داشتهایم قرار است فولاد خوزستان و یا فولاد ایران برای فعالکردن آن ورود کند.
عدم تأمین سرمایه در گردش، دلیل تعطیلی صدر فولاد
محمد رزم رئیس دادگستری لرستان یکم تیرماه سال گذشته در بازدید حاشیه بازدید از کارخانه صدر فولاد که به مناسبت هفته قوه قضائیه انجام گرفت اظهار داشت: حمایتها و موانع زدایی از کارخانه صدر فولاد در راستای حمایت از تولید و اجرای شعار راهبردی سال مبنی بر پشتیبانی و حمایت از تولید انجام شد.
وی کارخانه صدر فولاد را یکی از بهترین واحدهای تولیدی ذوب آهن و میلگرد دانست و افزود: این کارخانه در اوج فعالیت میتواند ۲۴۰ نفر اشتغالزایی داشته است.
رئیسکل دادگستری استان لرستان عدم تأمین سرمایه در گردش به مبلغ ۱۵۰میلیارد تومان را از دلایل تعطیلی کارخانه صدر فولاد دانست و عنوان کرد: امیدواریم با توجه به جلساتی که در ستاد تسهیل این استان در رابطه با این واحد برگزار شد این واحد ظرف مدت یک ماه آینده فعالیت خود را از سر گیرد.
وی با بیان اینکه شرکت صدر فولاد یک ماه دیگر از طریق حقالعمل کاری پیمانکار بخش خصوصی فعالیت خود را آغاز میکند بیان کرد: در غیر این صورت افرادی از بخش خصوصی سرمایه در گردش مورد نیاز را بهعنوان سهامدار در این کارخانه تأمین میکنند.
لرستان قطب تولید فولاد کشور میشود
مهرداد ویسکرمی نماینده مردم خرمآباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی آبان ماه سال ۱۴۰۰ گفت: طبق توافقی که در تهران با حضور بنده و دکتر امیدی و احمدبیگی انجام شد، در حال حاضر مالک شرکت صدرفولاد رسماً دکتر احمدبیگی است، خودشان میگوید حداقل سرمایه را برای انجام کار دارد که با این توافق بحث راهاندازی شرکت در حال انجام است.
وی ادامه داد: نیروهای فنی کارخانه صدر فولاد ازنا که پخشوپلا شده و هرکدام به جایی دیگر رفتند استاد آنجا شدند، بهتدریج در حال بازگشت هستند.
ویسکرمی با اشاره به اینکه به ما قول دادند تا دیماه بحث تولید آزمایشی شرکت صدرفولاد آغاز شود، عنوان کرد: بنا شده اول میلگرد ۱۲ و ۱۸ بزنند، اما چیزی که ما به آن دل بستیم توسعه شرکت است که زمینههای آن وجود دارد و قرار است ظرف چند سال تا ۴.۵ میلیون تُن ذوب توسعه پیدا کند.
نماینده مردم خرمآباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه برخی از تجهیزات در شرکت موجود است، افزود: اصل اشتغال صدرفولاد در ذوب است و طبق برآوردی که انجام شده در تمام مراحل ساخت دو تا سه هزار نفر اشتغال مستقیم دارد.
وی با اشاره به اینکه احتمالاً تا آذرماه نهایتاً دیماه کار راهاندازی شرکت انجام شود، بیان کرد: در صورت راهاندازی ابتدا کسانی که قبلاً در شرکت کار میکردند جذب میشوند و بعد از آن در صورت نیاز استخدام داریم، امید ما به توسعه کار است که اشتغال خوبی دارد و در صورت انجام آن حتی میتوانیم قطب تولید فولاد کشور باشیم.
صدرفولاد، قربانی خصوصیسازی غلط
وعدههای متعدد مسئولان و سرمایهگذار صدر فولاد هموارهمواره مورد انتقاد مردم و نماینده ولی فقیه در لرستان بوده در همین راستا حجتالاسلام سید احمدرضا شاهرخی نماینده ولیفقیه در لرستان در خطبههای نماز جمعه ۲۲ مردادماه سال ۱۴۰۰ اظهار داشت: دستگاه قضایی و سازمان صنعت، معدن و تجارت و سایر دستگاههای مرتبط تا چه زمانی باید صبر کنند که فولاد ازنا و صدر فولاد خرمآباد از وضعیت فعلی خارج شود، در حالی که صدها هکتار از زمین های لرستان را در برگرفته است و تسهیلات ارزی و ریالی کلانی دریافت کرده، ولی بهرهای به این مردم نرسانیدهاند؟
آنچه این روزها سبب نارضایتی مردم لرستان شده این است که صدر فولاد نیز همچون سایر کارخانههای تعطیل این استان دستخوش بیکفایتی مسئولان گذشته شده است.
صدرفولاد علاوه بر اینکه قربانی واگذاری غلط به بخش خصوصی شده طی سالهای گذشته هر چند ماه یک بار چند تن از مسئولان لرستان با حاضرشدن در این کارخانه مردم را با وعدههایی که هیچگاه رنگ عملیشدن به خود نگرفت دلخوش کردند و رفتند.
این روزها که شاهد تلاش شبانهروزی استاندار و دیگر مسئولان ارشد لرستان جهت خروج این استان از بحران اقتصادی و بیکاری با راهاندازی و مرتفعکردن مشکلات کارخانهها و واحدهای تعطیلشده لرستان هستیم، بهتر است دستگاه قضا نیز با ورود جدیتر و قاطع به موضوع و پیگیری واگذاریهای غلط به بخش خصوصی که طی سال های گذشته دامن واحدهای تولیدی و کارخانههای لرستان را گرفته مانع از بین رفتن سرمایههای این استان شود.